Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

reacció

f. [LC] [FIF] Força que un cos sotmès a l'acció d'un altre exerceix sobre aquest en direcció oposada. És una llei de la mecànica que la reacció és igual i contrària a l'acció.
f. [LC] [SO] [PO] Conjunt de manifestacions contràries a una situació establerta determinada, pel que fa a l'ordre polític o social, a l'ordre religiós o a l'artístic i cultural.
f. [LC] [PO] [SO] Acció que propendeix al restabliment d'una condició política o social, d'una forma de govern, etc., ja abolides.
f. [LC] [MD] En med., moviment provocat en l'organisme per una causa morbosa o per l'aplicació d'un remei.
f. [LC] [MD] Depressió o exhauriment que segueix un estat de sobreexcitació.
f. [LC] [MD] Acreixement d'activitat que segueix un estat de depressió.
f. [MD] Activitat transitòria característica d'un sistema excitable mitjançant l'acció d'un agent físic o fisiològic estrany a aquest sistema.
f. [QU] En quím., procés mitjançant el qual una o més substàncies, simples o compostes, es transformen en unes altres. Reaccions característiques de les sals d'estronci. Reacció endotèrmica, exotèrmica.
[FIF] [QU] reacció bimolecular Reacció entre dues molècules.
[QU] reacció d'addició Reacció química en què els elements d'una molècula, en general simple, s'addicionen a una altra molècula que conté un enllaç doble o triple i es fixen sobre els àtoms entre els quals existia l'enllaç múltiple.
[QU] reacció de desplaçament a) Reacció en què un element, un ió o un agrupament atòmic s'uneix a un compost amb alliberament d'un dels elements, dels ions o dels agrupaments atòmics d'aquest.
[QU] reacció de desplaçament b) Reacció de substitució.
[QU] reacció de substitució Reacció en què un àtom o un grup atòmic, tant en forma aniònica com catiònica, s'integra en la molècula d'un compost i desplaça d'aquest un altre àtom o grup atòmic.
[FIN] [QU] reacció en cadena Reacció química composta per una sèrie de passos parcials successius en qualsevol dels quals participa com a reactant un dels productes del pas anterior.
[QU] reacció heterolítica Reacció en què es produeix la ruptura d'un enllaç entre dos àtoms, de manera que un reté els electrons i l'altre els perd.
[QU] reacció homolítica Reacció en què es produeix la ruptura d'un enllaç de forma homogènia.
[QU] reacció reversible Reacció que es pot produir en els dos sentits: endavant quan a partir d'uns reactius inicials s'obtenen uns productes, i endarrere quan a partir d'aquests productes presos com a reactius s'obtenen com a productes aquells reactius inicials, en cap cas la reacció no arribant a ésser completa, sinó deturant-se en un estat d'equilibri en què coexisteixen i es compensen ambdues reaccions.
10  [QU] reacció unimolecular Reacció que transcorre, en cada etapa elemental, amb la participació d'una sola molècula.
f. [LC] [FIF] [FIN] reacció en cadena Successió de processos en què qualsevol d'ells ha estat produït pel fet d'haver-ho estat l'anterior i acomplir-se una situació crítica que catalitza el fenomen.
[FIN] reacció fotonuclear Reacció nuclear produïda per un fotó o un raig gamma.
[FIN] reacció nuclear Procés físic que modifica l'estructura interna d'un nucli atòmic pel fet d'incidir-hi una partícula o radiació amb l'energia suficient per a vèncer el camp electroestàtic que hi ha entorn del nucli.
[FIN] reacció termonuclear Reacció nuclear de fusió de dos nuclis lleugers en què es produeix un nucli més pesant tot alliberant-se l'energia de fusió.
f. [EL] Procediment de recepció d'ones radioelèctriques consistent en una retroacció o una reacció positiva introduïda en una etapa amplificadora d'alta freqüència mitjançant un acoblament inductiu amb el circuit d'antena i de sintonia.
f. [EL] Retroacció positiva.
[FIF] reacció d'induït Fenomen que consisteix en una alteració del flux magnètic d'una màquina elèctrica, a causa d'una força magnetomotriu produïda pel corrent induït.
f. [EI] Sistema de propulsió en què el moviment s'origina en expulsar, el motor, un raig de gasos a gran velocitat en direcció contrària a la marxa. Motor de reacció.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions